воскресенье, 14 июля 2013 г.

Як написати мотиваційний лист


Перш ніж вчитися писати мотиваційний лист (Personal Statement), потрібно відповісти на питання: що таке мотиваційний лист? Для чого він необхідний? Чому мотиваційний лист дуже важливий?

Що таке мотиваційний лист

Мотиваційний лист - Personal Statement, Statement of Рerson, Motivation Letter - це необхідна частина анкети, що разом з резюме подається при працевлаштуванні. найчастіше в компанії з іноземними інвестиціями. 
Можна сміливо стверджувати, що це найважливіша частина з усього пакету документів, що є також гарним засобом самовираження. Адже роботодавець не бачить людину, а тільки резюме, анкету та мотиваційний лист.
Безсумнівно, саме в мотиваційному листі необхідно вміло презентувати себе і свої навички в найкращому вигляді, описати освіту, отриманий досвід та участь у громадському житті.
"Грамотно складений мотиваційний лист допоможе навіть при не дуже високих оцінках пояснити, зробити акцент на успішних аспектах вашого академічного життя, обернути деякі невдачі в позитивний результат. У листі роботодавець має побачити вашу цілісну та глибоку особистість, яка володіє прекрасними якостями і досвідом, жадає розвитку та нових знань, а також має енергію, активність та ентузіазм в улюбленій справі. Ви маєте "подати себе" як найкращу кандидатуру на дане місце".
"У той же час лист має бути щирим і глибоким, а не формальним і поверхневим".
Мотиваційний лист повинен містити всю необхідну інформацію. При цьому обсяг тексту не повинен перевищувати заданого обсягу. Як правило, кожен  роботодавець задає чіткі критерії: яку інформацію необхідно надати в листі, і скільки слів вона має містити (найчастіше це 250, 500 або 1000 слів). При роботі над текстом дуже важливо дотримуватися всіх заданих вимог.
Підходьте до написання мотиваційного листа творчо і нестандартно. Можливо, необхідно буде написати кілька чернеток, перш ніж вам сподобається результат.
Хорошою ідеєю буде порадитися з викладачами, роботодавцями та друзями, запитати їх думки про ваші сильні сторони та академічні якості, і тільки після цього починати писати.
У будь-якому випадку доведеться докласти певних зусиль і не один раз добре подумати, щоб сформулювати всі свої достоїнства, зрозуміти з якого боку себе піднести найкращим чином.

Загальні вимоги до написання мотиваційних листів

Структура мотиваційного листа. Мотиваційний лист за змістом має складатися зі вступної, основної та заключної частин. Дуже важливим є перший абзац. Адже саме тут ви привертаєте та утримуєте увагу читача. Головна думка, мета, предмет уваги мають бути озвучені в першому абзаці, а часто і в першому реченні.
З перших рядків має бути зрозуміло, про що піде мова у вашому мотиваційному листі. Не варто починати здалеку і через весь лист підводити читача до головної думки, яку ви висловите в заключній частині. У роботодавця навряд чи вистачить терпіння дочитати до кінця витіювату роботу і зрозуміти, нарешті, що ж ви хотіли сказати.
В основній частині необхідно перерахувати свої знання і академічні досягнення, в сфері , що вас цікавить, а також описати відповідність вашим навичкам та вмінням обраній посаді. Зі змісту листа має бути зрозуміло, чому ви претендуєте в саме цю компанію та саме на цю посаду. 
Глибоко розкрити перераховані вище теми можна тільки в тому випадку, якщо ви володієте достатнім обсягом інформації, ознайомлені з усіма необхідними інформаційними джерелами. Необхідно показати, що ви на певному рівні розбираєтеся в улюбленій справі.

Якщо у вас є власні статті, виступи, доповіді або розробки в цій області, їх в обов'язковому порядку потрібно перерахувати. Будьте конкретними, приводьте живі приклади вашої діяльності, успіхів і досягнень. Не просто перераховуйте факти, а пишіть, якими зусиллями ви досягли цього результату. Використовуйте професійну мову та термінологію.
Також, в основній частині слід аргументовано пояснити причини, що спонукали вас обрати цю професію .  Не буде зайвим продемонструвати, що ви ознайомилися з інформацією про обрану компанію. 
Друга половина основної частини мотиваційного листа може бути присвячена вашим особистим якостям і вмінням. Наприклад, здібності знаходити спільну мову з різними людьми; працювати і / або вчитися в інтернаціональному середовищі (поважати культуру і традиції інших народів і країн); спільно реалізовувати проекти та ідеї; працювати одночасно над кількома завданнями, бути уважним до деталей, і багато іншого. Бажано проілюструвати все вище описане конкретними прикладами з життя.
Далі в основній частині слід підкреслити свої найсильніші сторони, які відрізняють вас від інших претендентів. Необхідно продемонструвати вашу цілеспрямованість, упевненість і готовність боротися за обране місце.
Завершити мотиваційний лист можна інформацією про ваші кар'єрні очікування. Опишіть, ким ви бачите себе за рік роботи на обраній посаді, або   як, на ваш погляд, зміниться ваша кар'єра після отримання бажаного місця роботи.

Мова мотиваційного листа. Оскільки більшість компаній, що потребують до резюме наявність мотиваційного листа- іноземні компанії,   мотиваційні листи найчастіше пишуться англійською мовою, тому краще підготувати 2 варіанти :український та іншомовний.
Мотиваційний лист має бути написаний простою сучасною живою англійською мовою, без надмірних довгих і витіюватих пропозицій та застарілих слів. Все необхідно вживати до місця (use of English). Мотиваційний лист має бути логічно вибудовано і всі частини мають бути пов'язані між собою. Для цього використовується ряд сполучних слів (However, though, thus, despite, і т.д.).
Думка кожного речення має бути донесена цілком ясно. І нарешті, лист має легко і швидко читатися, не викликаючи труднощі з розумінням структури речень, а також не шокувати читача великою кількістю граматичних помилок. Поставте себе на місце тих, хто буде читати вашу анкету. Вони вже переглянули сотні подібних анкет. Чому саме ваша має привернути їх увагу?

Універсальних мотиваційних листів немає

Якщо ви подаєте заявки в різні компанії на різні посади,  не використовуйте один і той же лист. Видозмінюйте його в залежності від специфіки роботи та вимог, змінюйте акценти.
Немає універсального рецепту успішного мотиваційного листа. Багато в чому його успіх залежить від того, як ви зможете показати свої прагнення, знання, вміння і поставлені цілі. Засвоїти мистецтво написання мотиваційних листів можливо тільки при постійній практиці. Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть вам у цьому.

Комментариев нет:

Отправить комментарий