пятница, 19 июля 2013 г.

Як досягти успіхів і подолати лінь і страх


Це важливо знати кожному
Як досягти успіхів? Визнач мету, визначся з послідовністю кроків по її досягненнюО виконай ці кроки. Здавалося б, це досить легко. Заковика в томун що будь-яка людина на шляху до мети час від часу стикається з таким неприємним перешкодоюи як лінь.

Пропонуємо спробувати розібратися, звідки береться таке явищев як ліньл і як з ним боротися.

Чому виникає лінь?

Імовірно, ніхто не буде сперечатися що одна з найважливіших причин ліні - це відсутність мотиваціїс як позитивноюз так і негативною. Причому мотивації очевидною і на даний момент присутній. Не кожен чоловік готовий оттопать пішки кілометрів сорок, щоб купити, наприклад, пляшку пива. Звідси випливає, що позитив мотивації (бажання досягнення мети) повинен бути більше, ніж негатив витрат (роботи, зокрема) по досягненню цієї мети.

Ще одна перешкода - страх. Адже дійсно, іноді невідомо, ви досягнете мети чи ні. Потрібні гарантії того, що після роботи (під роботою будемо розуміти вчинення дій по досягненню мети) гарантовано буде досягнута ця мета, і від її досягнення буде отримано те саме задоволення. Можна відтоптати собі ноги, поки ці 40 км будуть пройдені, а магазин закритий. Санітарний день. І плентатися ще, не солоно облизня, ще 40 км назад, страждаючи спрагою і власною дурістю. І чим менше розрив між «+» мотивації та «-» витрат, тим більшу роль відіграють гарантії. А гарантії, як відомо, дає тільки страховий поліс.

Нарештіц причиною ліні може бути розмите уявлення про цілі. Про це ми поговоримо окремо.

Образ мети.

Щоб мета створювала сильну мотивацію на її досягненняе образ мети повинен бути сформований в голові максимально чіткое сенсорно. За мнемоническому правилом ВАК. Тобто Візуально Аудіально і Кінестетично. Все це означаєт що ви повинні дуже добре уявити як ця мета виглядає, як вона чуєтьсяс як відчувається. Візуально картинка повинна бути чіткоюр яскравоюе з деталямиа динамічною. Аудіально ви повинні почутик які там є звуки. Якщо є образи людей, уявіть їх голоси. У кинестетической системі ви можете, як би провести рукою по поверхні. Помацати текстуру. Відчути м'якість/твердість, гладкість/грубість і т.п.

Друга. Необхідно розібратися, де, коли і з ким ви хочете відчути досягнення цієї Мети.

Обидва ці кроки необхідні, щоб ваша підсвідомість, яке і відповідає за лінь, повірило, що ця мета йому дійсно потрібна.

І, нарешті, корисно буває уявити, як буде погано і нестерпно, якщо я нічого не зроблю.

Що потрібно, щоб подолати лінь і досягти мети?

1. Чітко сформулювати мету. 

Не просто охочуч щоб стало добрешо а ахочу опинитися на пляжіж на острові, в шезлонгу біля блакитного моря. Щоб температура в межах від +25 до +353 не більше. Щоб поруч було бунгало з холодильникомо в якому пиво.

А в сусідніх шезлонгах - парочка засмаглих довгоногих дівчат. І хочу я все це не пізніше 20 липня цього року. А краще раніше. 20-е - крайній терміно.

2. Сформулювати можливі витрати і труднощі по досягненню мети.

Гроші в такому-то кількості. Пошук хорошого турагентства. Пошук дівчат. Вивільнення часу тут» щоб під час вашої відсутності все залишалося в нормі. Зауважте, що це все стає вашими подцелями, які необхідно досягти, щоб досягти мети.

Продовжуючи цей процес, ви досягнете потрібної вам ступеня вкладеності. Коли на всі виникаючі підцілі ви будете відповідатис Аы ну це я знаюж як зробити. І це теж. І цег. Зауважтев щок прописуючи всі підцілі і вибудовуючи сценарій досягнення метиа ми усуваємо невідомість.

І тепер, знаючи, як досягти підцілей, ми автоматично розуміємо, як досягти мети. Тепер нам не потрібні гарантії. Природнои що не все і не завжди можна передбачити. Але можна передбачити ризики. Якщо і цього не можна, то прошу (або ідіть) збирати інформацію про скрутній поки для вас підцілі. Наприклад, дізнатися, де тут найближчий модельне агентство. Або як заробляються гроші.

3. Зважити всі за і проти. І прийняти рішення.

«У-у-у! Та заради того, щоб в шезлонгу... щоб з двома красунями щоб на острові... Да я да за це... Та й робити практично нічого не треба Це - Так А от за пивом 40 кілометрів туди і назад тупотіти так це немає...о

4. Максимально чітко (в ВАК'е) і в необхідному контексті (де, коли, з ким ви хочете цього) уявіть:

- Що ви досягли мети;
- Чого ви досягли, продовжуючи лінуватися (бояться).

Як же все-таки все буде добре і приємно, коли ви досягнете мети!

Лежиш собі в м'якому шезлонгу, під теплим сонечком, дивишся на синє-синє безкрайнє море. Слухаєш шум хвиль і ласкаве подих вітру. І знаєшо що все у тебе чудовол І як погано і гидко, особливо в порівнянні з першою виставою, буде залишатися лежати на цьому старому дивані в цій курній квартирі і ще вважати себе при цьому закінченим невдахою. І представляти зірок, щасливих людей. І дивитися телевізор, тільки щоб забутися і не думати про все це. Обидві картинки слід представляти в майбутньому.

І знаєш, як досягти - он, план вже написаний. А якщо продовжуєш лежати, значить, чогось боїшся. Значить, не все опрацьовано. Значить, десь є ще невідомість. Подумайте, що це може бути? Може, ви не вмієте робити враження на роботодавця? Чи не знаєте, як робити свій бізнес? Чи боїтеся, що дівчата вас пошлють, навіть якщо у вас купа грошей в кишені? Або ще що?

Знайдіть ці точки і пропрацюйте. При незнанні зберіть додаткову інформацію.

5. Розписати по часу як мінімум перші кроки. А краще, всі кроки.

Що зробите і коли. Це дуже важливо - коли. Коли кілька кроків зробиш вже не зупиняєшся - шкода даремно витрачених сил. Як машина - щоб розігнати потрібні зусилля а вже коли розженеше тоді зупинити складно. Інертність адже не тільки у фізиці зустрічається, але і в наших головах.

Ще, буває, пару кроків зробили, на другий більше часу, ніж планували, витратилиа і план збився. Щоб цього уникнутир створюйте тимчасової буфер між кроками. Подумайтет як ви будете реагувати на нестандартні або незаплановані ситуації. А на невдачіа

Невдача? Ура! Привід для зростання!

Плани планами, а життя завжди вносить свої корективи. При невдачі завжди згадуйте, що будь-яка невдача - це безцінний досвід, який теж веде вас до Мети, якщо ви згодом придумали, як потрібно наступного разу реагувати на таку ситуацію. Коли придумаєте, пофантазуйте (тобто максимально чітко ВАК'е уявіть), що відбувається в майбутньому така ситуація і тепер ви реагуєте на неї по-новому, і все виходить. Але фантазуйте максимально наближено до реальності. Тобто не «супермен прилетів і мене спас», і не «я один розкидав банду розбишак», а представляючи реально свої сили і можливості.

Природноо що при цьому ви повинні бути асоційовані з картинкоюй яку представляєте. Асоційованіы - значить ви повинні бачитиь чути і відчувати все придумане походить від першої особи. Я не бачу себея який бачить те, що відбувається навколо нього це називається дисоціацієюй») і не маленьку картинку на внутрішньому екраніе" а саме саме відбувається. Поринаю в нього. Як у сон. Керований сон.

Програйте це в декількох контекстах 3-4 штукии. Чим яскравіше і реалістичніше ви все це представитее чим краще відчуєтее тим краще ваша підсвідомість цей образ дій запам'ятає. І в потрібний момент, коли «пізнає», що відбувається зараз - те ж саме, що і тоді, воно відразу підкине вам готове рішення. Воно ж не знає, що ви це тільки представляли. Для підсвідомості все завжди на самому справі. Якщо людину під гіпнозом ткнути олівцем, а сказати, що запаленою цигаркою, то у нього з'явиться опік.

Чому в декількох контекстах? Щоб було неважливо, в якому саме. Адже наша підсвідомість запам'ятовує все в цілому. Ви ж не хочете, щоб ви уявляли собі це в вагоні метро, а коли трапиться все в автобусі або на вулиці, то підсвідомість вам би сказало: «Ні, батечку! (Або матінка.) Минулого разу стукіт коліс був, гойдало, і реклама на стінах висіла, а тепер немає всього цього. Немає. Це зовсім інша ситуація». А точніше, воно нічого не скаже, а все сама за вас вирішить. А от якщо в декількох ситуаціях, тоді підсвідомість узагальнить ваш «досвід» і сам собі скаже: «Так. Там метро. Тут автобус. Тут вулиця. А тут взагалі басейн. Ага. Отже, місце не грає значення». І виключить контекст. І буде підказувати вам це потрібне рішення незалежно від того, де ви знаходитесь.

І ще. Пам'ятайте - у кожного завдання, завжди є кілька рішень. Не вийшло одним способом, продумайте, як треба було вчинити, і придумайте інший спосіб, як добитися того ж самого.

Комментариев нет:

Отправить комментарий